Astronomiske fenomener høst/vinter 2015

Solsystemets planeterDet er utrolig morsomt å drive med stjernekikking, uansett om man er helt fersk eller har holdt å i mange år. Det finnes alltid noe morsomt å titte på – Månen, Mars, Venus, Merkur, utallige kometer og meteoritter, samt tusenvis av stjerner som avgir lys i ulike farger. Vil man se de mest spennende synene, bør man dog følge med på såkalte astroevents. Dette er enda en grunn til å skrive deg opp på vårt nyhetsbrev, eller stikke innom hjemmesiden vår hyppig. Slik får du med deg de mest spennende fenomenene der ute i god tid og får satt opp teleskopet ditt akkurat der utsikten er som best.

Flere hendelser på vei mot vår himmel

totalt måneformørkelseFlere astronomiske fenomener venter hobbyastronomene om høsten og vinteren i år. Ett av de største som skaper mye oppmerksomhet, er den totale måneformørkelsen den 28. september 2015. Dette blir den siste sjansen du får til å se en ordentlig måneformørkelse frem til 2018, så denne sjansen kan du absolutt ikke gå glipp av. Den vil kunne ses fra hele Norge mellom klokka 04:11 og 05:23 på natta lokal tid, altså bør du gjøre deg klar til å sitte oppe lenge etter at solen har gått ned. Det spesielle med slike formørkelser er fargen på månen – den får ofte en blodrød eller burgunder tone, noe som ser veldig interessant ut. Still frem teleskopet og gjør deg klar for et syn du sent vil glemme.

Stjerneskudd i store mengder – og flotte planeter i sikte!

mer stjerneskuddEr du glad i stjerneskudd, har du også mye å glede deg til. Nå i august flyr Perseidene forbi jordkloden, og lover opp til 100 stjerneskudd i timen, altså mer enn 1 i minuttet. Rett før juletider vil man få en ny sjanse til å ønske seg alle mulige gaver – Geminidene vil nemlig fly forbi på Lucia-natten 14. desember. Det sies at dette blir den heftigste svermen i 2015, dermed er det all grunn til å gjøre klart stjernekikkerten. Har du en god stjernekikkert kan du også se frem til oktober. Den 26. oktober vil du nemlig kunne se Jupiter og Venus samtidig, mens kun to dager vil hele tre planeter kunne beskues samtidig! Dette er et rimelig sjelden syn i astronomenes verden – Venus, Mars og Jupiter vil flyte forbi hverandre tidlig om morgenen. Selveste juleaften vil skride i gang under en fullmåne, mens et par dager etter, den 29. desember, vil du kunne se den lille, glohete planeten Merkur veldig tydelig med en god stjernekikkert. 2015 vil bli et fantastisk år for astronomer, uansett hvilken størrelse du har på teleskopet.

FPluto planetølg forresten med på nyheter om Pluto, den lille planeten som ikke lenger regnes for å være en planet i det hele tatt. New Horizons-prosjektet til NASA flyr nemlig forbi Pluto disse dager og knipser flotte bilder av den ukjente planeten – for første gang i historien. Dette blir utrolig spennende for alle med interesse for verdensrommet, spesielt for de som ble tatt på sengen av at Pluto mistet sin status som planet.