Barnas introduksjon til universet

Barn og stjernerSommerskole er et populært alternativ for barna i sommerferien. Sommerskolen tilbyr herlige sommeruker med læring, nye opplevelser og ikke minst vennskap. Hva med å lære om roboter, stjerner og universet, eller kanskje om alle småkrypene som lever på bakken og i vannet? For alle barn som er registrert i Osloskolen er sommerskolen arrangert av Oslo kommune helt gratis. Her får man nye venner, og får leke og lære nye ting hver eneste dag. Det beste er at man er ute stort sett hele tiden, og på spennende besøk. Et av besøkene sommeren 2015 var på Observatoriet i Vika i Oslo. Dette er en perle for alle som er opptatt av astronomi, og det er få barn som ikke synes stjerner og planeter er gøy.

18.000 elever deltok i Oslo

Observatoriet OsloI løpet av sommeren 2015 var det hele 18.000 elever som deltok i Oslo kommunes sommerskole, som gikk over en periode på fire uker. Elevene var fordelt fra 1. og opp til 13. trinn. De hadde deltatt på 64 forskjellige kurs, og det var 800 ansatte i sving, som passet på, underviste og gjorde alt for at arrangementene, turene og kursene skulle gå som planlagt. For andre året på rad var også i sommerkursene tilrettelagt for seksåringer. 800 av disse elevene var innom ved det gamle Observatoriet i Oslo, og fikk et unikt innblikk i universets mysterier. Noen syns det var så spennende at de ble der for en hel uke, men for noen var en dag nok. Det var spesielt syvendeklassingene som var invitert i år, men det var også skreddersydd et undervisningsopplegg for 3.- og 4. klassingene. Dette var et inspirerende kurs som på mange måter introduserte universet på en realistisk måte for de små.

Sommerskolen dekker snart hele landet

Observatorium HamarSommerskolen er ikke lenger et rent Oslo-fenomen, men strekker seg snart ut i alle av landets kommuner. Ikke alle har et opplegg som strekker seg over fire uker, men det finnes – og det er det viktigste. På Hamar for eksempel hadde man ulike kurs som gikk over to uker. Elevene kom fra hele Hedmark, og måtte derfor overnatte borte fra foreldrene, kanskje for første gang. Sommerskolen er et viktig tiltak som også får mer støtte hvert eneste år, og som nok kommer til å vokse også i fremtiden.

Sommerskole også for studenter

norsk romsenterDe barna som ble inspirert til å bli astronomer vil nok jobbe hardt for å oppfylle drømmen min. For astronom og fysikkstudenter finnes det en unik sommerskole også for eldre studenter i byen Alpach. Dit kommer man ved hjelp fra Norsk Romsenter, hvor man også kan søke et eget stipend.