Bilder igjennom teleskopet

Mange av de som ser på stjernene ønsker å ta bilde av det de ser – og da nytter det sjelden med et nybegynner-teleskop. Man får meget sjelden brukbare bilder i gjennom de rimeligste teleskopene. Du må nok regne med å investere mellom 15-20 000 kroner eller mer om du skal ta brukbare «proffe» stjernebilder.

Stjernebilde autofokusDet finnes også dataprogrammer som viser det på skjermen det som vises i teleskopet – da vil du ha full kontroll på bildene dine. Bakdelen er at det blir mye utstyr å trekke med seg ut i marka. De beste bildene vil du jo få om du finner deg et mørkt sted uten forstyrrelser fra andre lyskilder. Bor du i byen kan det nok være vanskelig å finne et slikt sted rett utenfor døra, og det er nødvendig å pakke utstyret med seg. Sørg i alle fall for at utstyret ditt er lett å frakte, så du ikke bruker hele kvelden på frakte utstyr istedenfor å se på stjernene, det er jo det som er det morsomme.

mobil teleskopTrenger du ikke fullt så proffe bilder, kan du bruke mobilen til å ta bilder. De nyeste iPhone-kameraene har god optikk, og du kan bruke den til å ta bilder igjennom teleskopet. Du kan også få kjøpt adapter til iPhone som du fester til teleskopet – eller til en annen type kikkert – da kan du ta bilde av det du ser igjennom linsa. Det finnes helt sikkert også til de fleste andre typer mobiltelefoner også. Da holder telefon seg i ro når du tar bilde. Er det veldig kaldt ute er det lett å skjelve litt på hendene – da er det en praktisk løsning om du vil unngå å ta uskarpe bilder. Det er heller ikke den største investeringen du gjør om du først har investert i et nytt teleskop.