De enkleste stjernekikkertene

Enkel stjernekikkertSom med de aller fleste hobbyer, finnes det et stort utvalg av forskjellig verktøy man kan bruke for stjernekikking. De fleste som har en interesse for astronomi velger å starte ut med en stjernekikkert fra «midt på treet», slik alt man har en rekke ulike funksjoner og velge mellom samtidig som bruksområdet er bredt nok.

Tenk langsiktig ved kjøp av kikkert

Stjernekikkert sky watcherDet er veldig kjedelig å kjøpe seg den billigste kikkerten på markedet, for deretter å bli lei dens simple funksjoner og begrensninger etter hvert som man utvikler seg. Kjøp heller en robust, moderne kikkert fra starten av, så slipper du å dra til butikken på nytt når du har fått satt deg inn i emnet. Infinity 76 er blant de minste, billigste teleskopene på markedet, men vi vil absolutt ikke anbefale denne for noen som er over 10 år gammel – ja, den er flott for å vekke interessen blant barn, men noe mer duger den ikke til. Produsenten Mercury har sluppet en rekke gode stjernekikkerter som passer perfekt for de aller fleste formål. Spesielt vil vi anbefale den enkle Mercury 607 og den noe mer avanserte Mercury 705. La deg ikke lure av amatørkikkerter som skryter av en gigantisk forstørrelse! Ser du en billig kikkert med flere hundre ganger forstørrelse, er det best å ligge unna.

Profesjonelt utstyr er alltid bedre – og dyrere

stjernekikkert meadForstørrelser på over 300mm er forbeholdt profesjonelle teleskoper, dermed lover det aldri godt når slike kikkerter selges for under tre-fire tusen kroner. Det eneste du vil oppnå er uklare, kjedelige utsikter – selv om vi snakker nærliggende himmellegemer. Om du er klar til å bruke mer enn en tusenlapp og samtidig vil ha en god elektronisk kikkert som tar seg av de største utfordringene på egen hånd, anbefaler vi Meade ETX-80AT. Meade er utrolig enkelt å sette opp, og fullautomatikken vil gjøre det meste av jobben for deg, slik at du kan konsentrere deg om å måpe. Denne modellen har innebygd datastyring med en såkalt go-to funksjon. Dette betyr at teleskopet vil finne de aller fleste tilgjengelige objekter på himmelen helt selv – her er det bare å velge og vrake mellom over ett tusen forskjellige planeter og stjerner.