Litt om forskjellige typer teleskoper

LinseteleskopLinseteleskop kan best sammenlignes med et langt rør med en fokusmekanisme i den enden du ser inn i og en objektivlinse i andre enden. Disse kalles også refraktor. Objektivdiameteren eller lysåpningen på disse ligger ofte rundt 6 til 10 cm og passer vel egentlig mest til å studere objekter på himmelen som lyser litt sterkere enn andre som månen, planetene, de sterkeste stjernene og kanskje sola – husk da at du trenger et solfilter for å unngå å ødelegge synet. Prisen, inkludert stativ, vil ligger fra 2000 til 5000 kroner.

ReflektoteleskopMed et speilteleskop vil du antakelig kunne se litt mer enn med et linseteleskop. Inni et speilteleskop er det speil som reflekterer (speilteleskop kalles også for reflektor) lyset som slipper inn i teleskopet. Har ditt reflektorteleskop et hovedspeil på 11–20 cm vil nok prisen ligge mellom 3000 og 6000 kroner, og du vil kunne observere flere ting igjennom et speilteleskop enn du vil gjøre igjennom et linseteleskop til omtrent samme pris. Du vil altså få et bedre teleskop – ganske enkelt fordi det er billigere å produsere speil enn linser. Men du må nok regne med å måtte pusse speilene innimellom.

Katadioptriske teleskoper inneholder både speil og linser – disse er kompakte – men også de dyreste i innkjøp. Du må ut med minst 3500 kroner for de aller enkleste og minste modellene. Prisen øker jo større objektivåpningen er.

StjernekikkingVi anbefaler å tenke over hvor mye du har tenkt å bruke teleskopet før du går til innkjøp av et. Blir det brukt et par tre ganger er den kanskje like greit å bli med noen ut og prøve deres istedenfor å kjøpe ditt eget. Eller bruke en vanlig kikkert en kveld det er gode forhold for stjernekikking. Er du seriøs og har tenkt å holde på med dette kan det være lurt å investere i et som gir deg kvalitet for pengene. Sjekk også andrehåndsverdien – om det er lett å selge brukt – i tilfelle du likevel ikke kommer til å bruke det. Kontakt gjerne noen som har erfaring og vet hva de snakker om. Kanskje du kan kjøpe et brukt?