Planetene i solsystemet

Har man fått opp øynene for det fantastiske solsystemet som omringer oss, er det på høy tid å skaffe seg et teleskop. Når man har valgt ut en passende stjernekikkert, skal det ikke mye til for å få et innblikk i universets verden. Visste du at de aller fleste planetene i vårt solsystem er synlige med det blotte øyet? Ja, du kan finne både Mars, Venus, Jupiter og Saturn på stjernehimmelen uten å bruke spesielt utstyr. Dette gjør det utrolig enkelt å stille inn kikkerten, for deretter å få et ordentlig godt bilde av den utvalgte planeten. Venus og Mars er de enkleste å finne, siden de er nærmest jorden.saturn-737009_640

Apper hjelper med å identifisere solsystemets elementer
Ved å laste ned en av de utallige spesiallagde appene for stjernekikkere, kan du finne ut av nøyaktig hvor de ulike planetene befinner seg på himmelen for øyeblikket – så fort du ser en av dem vil du raskt og enkelt kunne rette teleskopet i korrekt retning. Det beste er selvfølgelig det detaljerte bildet man får av disse nærliggende planetene. Siden deres avstand til jorden ikke er like enorm som når det er snakk om Saturn eller Uranus, vil du kunne få et klart bilde av den utvalgte planeten. På klare netter vil du til og med kunne se at Mars er rød, mens Venus er gul. Du kan også finne Jupiter på himmelen om du følger nøye med og får litt hjelp til å spotte de rette stjernene. Jupiter er den desidert største planeten i vårt solsystem, derfor kan du få med deg en god del detaljer fra planeten – om du har en veldig god stjernekikkert, selvfølgelig.

Noen planeter krever profesjonelt utstyr
utstyrFor å se Jupiter, Saturn, Uranus og Neptun må du helst ha en profesjonell kikkert, samtidig som det er utrolig viktig å finne stødig underlag. Selv de minste vibrasjonene vil nemlig gjøre bildet uklart og kjedelig. Derfor anbefales det å bruke sine balkonger eller tak for å se de store gasskjempene i solsystemet vårt. Pluto ligger for langt unna til å sees med det blotte øyet, akkurat som Neptun. Selv med et dyrt teleskop vil du neppe få mye ut av å titte på disse to – derfor er det best å holde seg til de andre himmellegemene, de som er litt nærmere vår egne blå planet.