Romteleskopet Hubble

Det er ikke mange teleskoper eller observatorier der ute som kan måle seg med populariteten og den generelle kunnskapen folk har om Hubble. Hubble Space Telescope er en av de heftigste oppfinnelsene menneskeheten har lagd når det kommer til stjernekikking og utforskning av universet.

Hubble2

Et rombasert observatorium
Der vanlige observatorier og teleskop står på jorden og titter oppover med utallige hindere fra jordens atmosfære og kunstig belysning, driver Hubble rundt i verdensrommet, hundrevis av kilometer fra jordkloden. Dette gir Hubble en unik mulighet til å ta bilder i utrolig høy kvalitet og gi oss et innblikk i astronomi på en måte de fleste ikke kunne forestilt seg at skulle bli mulig i vår livstid. Hubble ble bygd av NASA, med hjelp fra den europeiske organisasjonen ESA. Teleskopet ble skutt opp til værs så tidlig som i 1990, og har fungert nærmest uavbrutt helt siden da.

Enorm utvikling av kunnskap fulgte
Det er umulig å forklare med noen få setninger hvor mye Hubble har gjort for vår utvikling siden da. Millioner av bilder har blitt tatt, og en rekke store gjennombrudd har blitt gjort ved hjelp av dette elskede teleskopet. Hubble viste oss hvordan stjerner blir født, og hvordan de går inn i historien etter å ha implodert. Teoretiske modeller var kanskje til stede fra før, men Hubble viste oss vakre, fargerike bilder av disse begivenhetene. Bedre blir det nesten ikke. Hubble Space Telescope har forandret mye av hvordan vi ser på planetene rundt oss, på stjernenes opprinnelse, på hele universet. Kanskje har det historiske teleskopet til og med forandret noe av vår selvbevissthet? Hubble oppdaget de første svarte hullene og hjalp forskerne med å forklare hvordan de ulike galaksene er bygd opp. Hubble har mer eller mindre bevist at universet er i stadig forandring og utvidelse – det er nesten utrolig hvor mye dette folkekjære teleskopet har gjort for menneskeheten. Hubble har allerede 25 år bak ryggen, men ingen planer om å gå av med pensjon. Dermed kan vi se frem til enda flere utrolige bilder og store gjennombrudd.

This image shows an artist's impression of the ESA/NASA/ESA Hubble Space Telescope in its orbit 600 km above the Earth.

Romteleskop med egen hjemmeside
Hubble har forresten en egen hjemmeside, der du kan få med deg alt som skjer med teleskopet og de ulike nyhetene som strømmer ut av teleskopet. Hubble er forresten oppkalt etter Edwin Hubble, en av pionerene innen stjernekikking. Hubble har utgitt en rekke teorier om universets opprinnelse og utvikling – er det ikke kult at teleskopet oppkalt etter ham har bevist flere av hans teorier? 25 år med historie, forhåpentligvis vil romteleskopet Hubble gi oss 25 år til.