Solformørkelser og måneformørkelser

Sun eclipse with sun flare

Det finnes en rekke heftige fenomener man kan følge med på om det er slik at stjernehimmelen lokker. Ja, universet er fullt av spennende detaljer, så lenge man vet hva man skal se etter og hvilken retning som er best for øyeblikket. Det er nemlig utrolig viktig å ha rett timing når det gjelder stjernekikking. Noe som er synlig det ene sekundet, kan plutselig bli borte for godt et øyeblikk etter – muligens går du til og med glipp av et historisk øyeblikk og blir nødt til å vente i årevis på at en lignende hendelse skal finne sted.

De to mest populære fenomenene på himmelen, to man kan se med det blotte øyet, er de nesten årlige formørkelsene. Disse deles inn i to ulike typer – solformørkelser og måneformørkelser.

Måneformørkelser hender ofte og er populære
Måneformørkelser er relativt hyppige, og som regel er det snakk om totale formørkelser. Når en rett linje dannes mellom solen og henholdsvis jorden og månen, vil den sistnevnte bli helt skyggebelagt. Altså blir månen helt borte i noen minutter, noe som reddet Columbus da han holdt på å dø av sult i Karibien. Da lokalbefolkningen nektet å mate den oppdagelsesreisende, forutså han en måneformørkelse og lurte indianerne til å tro at han var en Gud – de tryglet og ba om at han skulle bringe månen tilbake, noe han selvfølgelig gjorde et par strakser etter (akkurat som planlagt).

Måneformørkelse

Solformørkelser – et spennende syn
Solformørkelser er derimot det mest fantastiske synet et menneske kan oppleve når det kommer til astronomiske fenomener som er mulige å se. Solformørkelsene finner sted når månen kommer i veien for solen på dagtid. Er man heldig nok til å være i en region der solformørkelsen er mest synlig, vil man få seg en opplevelse for livet. De med interesse for universet vi lever i bør dog være forsiktig – det er farlig å stirre rett på sola, samtidig som en av de grunnleggende reglene rundt teleskop og kikkerter er å aldri rette det mot vår egen stjerne.

Den siste totale solformørkelsen fant sted i mars i år. Tusenvis av spente nordmenn satt i Nord-Norge og fulgte med for å se solen bli svart i noen minutter. Den neste totale solformørkelsen vil dukke opp i mars 2016, men du bør være i Thailand eller enda lenger sør-øst for å få med deg denne storslagne begivenheten. Neste gang det blir mulig å se en solformørkelser her hjemmefra blir så langt i fremtiden som i 2018, når en delvis formørkelse blir å beskue fra hele Skandinavia.