Speilbruk ved stjernekikking

gregoriansk teleskopDer de aller første speilkikkertene brukte enkle speil for å bryte lyset og gi brukerne et simpelt bilde av objektet man hadde valgt ut, har vi i dag et stort utvalg av forskjellige teleskop og kikkerter som alle bruker forskjellige typer speil og objektiv. Linseteleskopet er det mest utbredte av dem alle – det er slike stjernekikkerter man som oftest finner i norske butikker for hobbyastronomer. Her brukes som regel to eller tre linser i glass som sammen danner objektivet.

Hale speilkikkertEtt av disse speilene er oftest av kronglass, mens det andre er av flintglass. Dette er de mest rimelige variantene teleskoper om man vil starte ut med stjernekikking. Glasset er kanskje ikke verdens beste, men du får enkelt sett klare og fine bilder fra nærliggende himmelobjekter. Har du allerede et slikt teleskop i hjemmet og er lei av de begrensede mulighetene disse primitive speilene gir, er det på tide å oppgradere. En noe mer kostbar variant er såkalte apokromatiske stjernekikkerter. Disse kalles også for refraktorer, og fordelen er at de ikke gir noen brytningsfeil overhodet. Også her finner man to eller flere linser, men elementene er lagd av dyrere materialer. Slike objektiver består som regel av fluorittkrystall og høytbrytende glass. Til gjengjeld får man langt bedre kontrast og skarphet når man retter teleskopet mot himmellegemene man allerede er vant til. Dermed kan man starte på nytt – fra månen og deretter til de andre planetene. Et helt nytt syn venter deg.

Newtons reflectorNewton-reflektorer, mer kjent som speilteleskop, er også veldig vanlige å se i butikkene. Her brukes et hulspeil, altså et speil som bøyes, ikke ulikt forstørrelsesglass, også kalt konkavt speil. Dette speilet samler lyset sammen og sender det mot brennpanelet. Her kommer okularet inn i bildet – okularet forstørrer dette bildet og viser brukeren sluttresultatet. Maksutov-Cassegrain reflektoren bruker et såkalt konveks sekundærspeil, som sender lyset gjennom et hull på midten av hovedspeilet og deretter til okularet. Slike stjernekikkerter er det mest kompakte og robuste – derfor kan man enkelt ha dem med seg ut i marka. Her får man bilder i utrolig høy kvalitet, men slike teleskoper er samtidig blant de mest kostbare på markedet.