Stjernebilder for nye observatører

Stjernebilder1Har du begynt å bli fascinert av det som vi har over oss – stjernene? Flere og flere blir interessert i det store ukjente der ute, og mange har lyst å studere dette nærmere. Før du går i gang er det kanskje noen ting du burde vite på forhånd, slik at du vet hva du skal se etter når du går ut med stjernekikkerten din.

StjernebilderDet kan være lurt å lære seg noen lett gjenkjennelige stjernebilder først, for eksempel Orion, Karlsvogna eller Cassopeia – dette er stjernebilder du kan se uten kikkert også. Er du ikke sikker på hvordan de ser ut, finnes det stjernekart å få tak i – eller du kan søke på nettet – da blir det mye lettere å finne disse når du går ut.

Det kan også være lurt å finne et mørkt sted – lys fra byen kan være veldig forstyrrende og du ser stjernene mye bedre om du ikke har forstyrrende lys rundt deg. Og så noe som skulle være helt unødvendig å si – men vi sier det likevel – husk å ta på varme klær. Spesielt nå på høsten og ut over vinteren. Det er (nesten) alltid kaldere enn vi tror det er, og når du sitter i ro holder du ikke varmen like godt som når du er i bevegelse. Det er ikke noe gøy å sitte å hakke tenner når du egentlig skulle sett på stjernene – og det er jo synd å måtte dra hjem fordi man ikke har tatt med seg nok varme klær. Da skulle du egentlig være klar til å finne de stjernebildene du vil.

PlaneterNoen av planetene er ganske greie å finne – selv uten kikkert. Mars, Venus, Jupiter og Saturn skulle være greie – det er dog ikke alltid de er like synlige på stjernehimmelen, det kommer litt an på når du velger å gå ut. Finner du deg et stjernekart som viser akkurat hvordan planetene står i forhold til de andre stjernene på himmelen, slipper du å lete så lenge. Og det kan være veldig greit å finne ut himmelretningene når du har kommet deg ut – hvis du ikke er av den typen som hele tiden bare vet hvor nord, sør, øst og vest er.

Vi går ofte på oppmerkede stier eller veier og tenker ikke over hva som faktisk er nord og sør i hverdagen. Kanskje det kan være lurt å ta med et kompass hvis du er usikker – så slipper du å lete over hele himmelen før du finner det stjernebildet som skulle stå i sør den kvelden du er ute.