Stjernekikking for nybegynnere

StjernebildeDet er utrolig enkelt å begynne med stjernekikking, så lenge du har lyst og tid. Samt noen kroner, selvfølgelig. For du blir nesten nødt til å kjøpe deg en stjernekikkert om du vil følge med på de lysende prikkene på nattehimmelen. Så fort dette aller første punktet er i boks, er det dog rimelig lett å sette ut mot en hobby som garantert vil bli en viktig del av ditt liv.

Begynn med det viktigste først

Stjerner i sikteFor det første bør du skrive deg opp på våre nyhetsbrev – slik får du all den nødvendige informasjonen tilsendt rett til e-postinnboksen din. Deretter er det bare å sette i gang. Finn et godt sted med utsikt mot himmelen. Dette kan være et stort vindu i huset eller en balkong. Vil du få de aller beste utsiktene er det selvfølgelig best å sette ut i villmarken, der det er minimalt med kunstig belysning fra omgivelsene. Kunstig belysning forstyrrer nemlig speilet i kikkerten, og gjør det vanskeligere å fokusere på diverse himmellegemer. Til å begynne med er det dog helt greit å starte hjemmefra. Sørg for å bruke den delen av huset som er minst belyst utenfra, så kan du glede deg til flott utsikt.

Juster utstyr og lokalisering

Hubble-Telescope bildeNår du har funnet den perfekte plassen for stjernekikking, er det viktig å stille inn stjernekikkerten så godt som overhodet mulig. Det kan virke veldig avansert til å begynne med, men så fort du har lest deg igjennom manualen og stilt inn speilet og fokuset går det raskt – samtidig vil du huske hvordan man gjør dette i fremtiden. For nybegynnere anbefaler vi lav forstørrelse, slik at du enklere kan få frem et skarpt bilde. Altså bør du bruke okularet med de høyere tallene, vanligvis rundt 20-40 mm. Med tiden vil du lære deg hvordan man fokuserer selv på de fjerneste objekter. Start også ut med enkle himmelobjekter – slik slipper du å bli skuffet av de aller første utsiktene, en felle mange nybegynnere hopper inn i. Ikke ha altfor høye forventninger fra start, astronomi er langt i fra en simpel hobby – den er en spennende utfordring i hverdagen.

Det tar tid å bli god på å gjøre akkurat det man ønsker, akkurat som alle andre hobbyer. Etter hvert vil du kjenne at ekspertisen vokser sammen med selvsikkerheten. Legg forresten merke til viktigheten rundt stødig underlag, selv om du kanskje ikke merker noen vibrasjon vil teleskopet vise et uklart bilde så lenge jorden den står på ikke er helt fast. Stødighet er nøkkelen.