Stjernenavigasjon og erobreren Gonzalo Pizarro

Spanjolene erobrer den nye verdenen

gonzalo-pizarroMens engelskmenn og franskmenn konsentrerte seg om Nord-Amerika, var det spanjolene og til en viss grad portugiserne som gikk til angrep på Sør-Amerika. Den frodige jungelen som finnes der bød på mange gåter og overraskelser, men samtidig gjorde man en rekke store funn som er å beskue i diverse museer verden rundt. Spanjolene var langt flinkere til å ta vare på verdiene som ble pumpet ut av Sør-Amerika – Gonzalo Pizarro var en av dem som ikke nøyde seg med små skatter og sendte alt han fant hjem. Det var denne conquistadoren vi alle kjenner til, på grunn av hans eventyrlige jakt på El Dorado. Den mystiske gullbyen indianerne skjulte i jungelen er fortsatt ikke funnet, men tusenvis av menn har dødd i den tykke regnskogen etter å ha søkt i månedsvis etter det sagnomsuste stedet. Gonzalo Pizarro var blant de som søkte forgjeves, og store deler av Sør-Amerika ble kartlagt nettopp på grunn av hans reiser.

Navigasjon i øverste klasse

Pizarro brukte stjernene for å finne frem i mørket, noe ytterst få oppdagelsesreisende gjorde i hans tid. De seilet rundt i Amazonas, ustoppelige på grunn av den utrolige stjernenavigasjonen. Ledet an av Gonzalo Pizarro og Francisco de Orellana, med over fire tusen menn, kom de seg utrolig langt og endte opp med å utforske hele Amazonas-elven. De krysset Andesfjellene og fant utallige templer samt historiske bebyggelser i jungelen, men ingen El Dorado. Noen mener at letingen fortsetter den dagen i dag, men selv om stjerner er utdatert og man nå kan bruke satellitter i stedet, er det ingen som har klart å finne gullbyen. Pizarro har blitt foreviget i flere filmer – ja, til og med en spilleautomat har blitt skapt i hans ære. Den populære klassikeren Gonzo’s Quest er en moderne spilleautomat med animasjoner og 3D-grafikk, der en rekke spillere har klart å stikke av med millioner av kroner mens de jaktet på El Dorado. Ekspedisjonen er fortsatt i gang, og stadig flere blir rike av å sette ut på reiser i Sør-Amerikas frodige regnskoger.

Sterke krefter beskytter gullbyen

eldoradoDet sies at man umulig kan finne El Dorado uten å miste alt man har. Mange sier at Pizarro ikke klarte å finne gullbyen på grunn av Don Lope de Aguirre, som fulgte med på ekspedisjonen men jobbet mot Gonzalo hele veien. Til slutt gikk Aguirre vanvidd, og pådro seg Gud´s vrede. Det har blitt laget en fantastisk film om disse mystiske hendelsene, og historien har bare hjulpet med å lage enda flere legender om disse spennende tidene. Omringet av fiender, og med fiender i sine egne hoder, var det ikke mulig å finne El Dorado. Menneskets grådighet har alltid vært et hinder, og med El Dorados kraft som på uforklarlig vis holder plyndrere borte fra det magiske stedet, vil gullbyen neppe bli funnet med det samme.