Stjerneskudd

Har man kost seg en kveld foran en stjernefylt himmel, har man sikkert lagt merke til stjerneskuddene som dukker opp fra tid til annen. Gammel folketro lærer oss at stjerneskudd står for lykke – derfor velger mange å ønske seg ting når en lysende strek blir synlig på nattehimmelen.

En faktor i overtro og tro
Man kan diskutere endeløst om hvorvidt et stjerneskudd faktisk kan oppfylle et ønske. Spørsmålet mange ikke helt stiller seg selv er heller – hva består stjerneskudd av, og kan jeg ta bilde av dem? Vel, stjerneskudd kan være vidt forskjellige. Det kan være snakk om helt vanlig søppel fra verdensrommet som faller tilbake på koden, eller så snakker vi ordentlige meteoritter som brenner opp i atmosfæren. Tusenvis av meteoritter faller igjennom jordens atmosfære hver dag, altså kunne man blitt en rik mann om ønskene virkelig gikk i oppfyllelse. Som regel er det snakk om meteorer som brenner opp i vår atmosfære – det er disse man oftest ser etterlate striper på himmelen.

Cosmic_Fireball_Falling_Over_ALMA

Ofte relativt små stener som dukker opp
Meteorer er sjeldent spesielt store – som oftest snakker vi om steiner på rundt en halv meter i diameter. Når de flyr inn i vår atmosfære og møter på alle gasser som finnes der oppe, vil de begynne å varme seg opp. Med tiden blir det ytterste laget av meteoren borte, og det som er igjen blir tatt imot av jordkloden – dette kalles da en meteoritt. Enkelt sagt er meteoritter små steiner som har vært en del av en større meteor. Med jevne mellomrom er et mulig å følge med på såkalte meteor-regn. Problemet dukker opp når man skal prøve å ta et bilde av de fallende steinene.

En uforutsigbar hendelse
Siden man ikke vet nøyaktig hvor på stjernehimmelen det neste stjerneskuddet dukker opp, er det nærmest umulig å finne den rette tiden eller fange øyeblikket. Din beste mulighet blir å oppsøke et knall mørkt sted neste gang det er meteor-regn, og rette kameraet ditt mot det stedet der stjerneskuddene er antatt å sette i gang. Alternativt kan du følge med på astronomiske kanaler for å høre om store steiner og deres ferd igjennom tid og rom.

Leonid_Meteor

Med grundige forberedelser kan du knipse utrolig vakre bilder av stjernehimmelen og være virkelig stolt av dine prestasjoner. Har du en stjernekikkert tilgjengelig og leser om en asteroide eller stor meteor som vil fly forbi jorden, er det ekstremt heftig å prøve å fange denne mens den passerer. Stjerneskudd er minst like vakre på avstand som de er på kloss hold!