Verdens største observatorier

De fleste mennesker med en særegen interesse for universet vi lever i og stjernene som omringer oss, har drømt om å besøke et ordentlig observatorium. Mange har allerede vært innom Observatoriet i Oslo, men det er ytterst lite man kan titte på der inne. Ja, barn og ungdommer kan nyte mange kule bilder og spennende presentasjoner, men vi voksne vil jo helst titte selv!

Mange observatorier – få åpne for observasjon
Det er dessverre ikke altfor mange observatorier der ute som er åpne for det offentlige. Dette er
tross alt viktige vitenskapelige objekter som ser etter liv på andre planeter og spObservatoriumorer utallige kometer på deres ferd gjennom verdensrommet. Observatorier har blitt bygd i århundrer – det er faktisk over ett tusen år siden de aller første ordentlige observatoriene ble bygd i Iraq og India. Deretter dukket de opp i Kina, Iran og Midtøsten, før de endelig kom seg til Europa og ble tatt i bruk av europeerne på 1500-tallet. Derfra har veien vært kort til ære og teknologisk fremgang.

Verdens største optiske teleskop
Verdens største optiske teleskop for tiden er GTC, Gran Telescopio Canarias, en gigantisk stjernekikkert bygd på toppen av en vulkan midt i turistparadiset Kanariøyene. Med over ti meters bredde på blenderåpningen er det helt utrolig hva dette teleskopet kan vise. Gran Telescopio Canarias har holdt på i kun 8 år, men har latt spanske forskere gjøre mange spennende funn.

Mauna KeaMauna Kea – et amerikansk teleskopparadis på Hawaii
Det er alltid kult å kalle seg størst eller bredest, men det er resultatene som teller. Snakker vi høyde, perfekt beliggenhet, åpenhet og historie, er det neppe noen observatorier der ute som kan måle seg med MKO, Mauna Kea Observatories. Dette er et område på Hawaii, der USA skapte en spesiell sone på 60-tallet for deretter å invitere hele verden til å bygge observatorier. Siden Mauna Kea ligger mer enn 4000 meter over bakken og er omringet av svart vulkanaske, er det ingenting som står i veien for perfekte observasjoner. Liten fuktighet og klar luft gjør at observatoriene på Mauna Kea regnes til å være blant verdens beste. Her kan man også komme på besøk om man ønsker – grupper av reisende samles av spesielle reisebyråer på Hawaii, for deretter å kjøre opp til Mauna Kea og gå rundt på ett av de kjente teleskopene.